İçindekiler

Title

Paylaş

Son Makalelerden Anında Haberdar Ol!

Krow ile Zirveye Yüksel, Başarıya Kanatlan!

KPSS kamu personeli olmak isteyen, kariyerine kamu kurum ve kuruluşlarında devam etmek isteyen adayların mutlak girmesi gereken ve belirli düzeyde başarılı olması gereken, Her yıl ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavdır. KPSS üç farklı düzeyde yapılmaktadır. Ortaöğretim ve Önlisans düzeyinde 2 yılda bir yapılırken, Lisans düzeyinde her yıl yapılan sınava her yıl ortalama 4 milyon aday girmektedir. Kpss Ortaöğretim düzeyindeki sınavda P94 puanı geçerli iken, Önlisans düzeyindeki sınavda P93 puan türü geçerlidir. Lisans düzeyinde ise KPSS puan türleri artmaktadır.  Lisans düzeyindeki sınavda asli puan türü P3 olarak öne çıkmaktadır. Fakat adaylar lisans eğitimini tamamladığı bölümden atanmak istiyorsa, her ÖSYM tarafından belirlenmiş kendi bölümüne ait puan türünde de başarılı olmak zorundadır. Örneğin Öğretmenlik bölümleri için p10 ortak ve p121 ile başlayan alana özgü puan türleri mevcuttur.  KPSS değerlendirme kriterleri bu bölüm puanlarına göre yapılmaktadır.  Sınava hazırlık sürecinde deneme çözerek sınav puanı hesaplamak isteyen adaylar kendi bölümlerinin puan türü katsayılarına göre puanlarını hesaplamaktadırlar. 2024 KPSS puan hesaplama sistemi de önceki yıllardaki hesaplama sistemi gibi aynen devam etmektedir. Asli hesaplama detayı standart sapmaya göre ortaya çıkmaktadır. Adayların puanları sorularda oluşan standart sapmalara göre hesaplanmakta ve genel durumdaki sıralamaları da bu standart sapmaya göre ortaya çıkmaktadır. Buradaki standart sapma ile ilgili daha detaylı bilgiyi ilgili blog yazımızda bulabilirsiniz. Burada adaylar internet üzerindeki puan hesaplama sitelerinde yaklaşık puanlarını hesaplayabilmektedirler. Ancak standart sapmayı hesaplayamadıkları için tam doğru puanı hesaplamaları mümkün değildir. Yazıda bahsettiğimiz puan türleri ile ilgili daha detaylı bilgileri de ilgili blog yazımızda okuyabilirsiniz. 

2024 KPSS Puan Hesaplama Yöntemi ve Yenilikler

Yeni puanlama sistemi yukarıdaki başlıkta bahsettiğimiz gibi standart sapmalara göre hesaplanmaktadır. Burada P93, P94 ve P3 puan türlerinin hesaplanmasında %50 Genel Yetenek ve %50 Genel Kültür derslerinden alınan puanlar sonucunda ortak puan ortaya çıkmaktadır. Öğretmen olmak için Eğitim Bilimleri sınavına giren adaylar için %30 Genel Yetenek, %30 Genel Kültür ve %40 Eğitim Bilimleri sınav puanları ile hesaplanmaktadır. Bu sistemde puanlar hesaplanırken bu yüzdeler kadar standart sapmalar da çok önemlidir. Diğer adayların yanlış yaptığı soruları sizin doğru yapmanız size oldukça faydalı olacaktır.  Sınav puanı nasıl hesaplanır? sorusunun cevabını verdiğimiz yazımızda bu hesaplama formülü kadar standart sapmanın öneminden de bahsettik. Bu noktada Lisans adayları kendi okuduğu bölümün puanını hesapladıktan sonra standart sapmadaki formülü de göz önünde bulundurmalıdır.  Kpss puan hesaplama yöntemlerini araştıran adaylar yazıda bahsettiğimiz yüzdeleri ÖSYM resmi sitesinden de bulabilir fakat burada bahsettiğimiz standart sapma sınav gününden sonra ortaya çıkmaktadır. Standart sapmalarda öne geçebilmek için ise özel sınav stratejileri geliştirebilirsiniz. Sınava hazırlık sürecinde daha önceki senelerde yapılmış sınavlarda adayların çoğunlukla yanlış yaptığı sorulara önem verebilir bu sorularda daha fazla doğru yaparak diğer adayların önüne geçebilirsiniz.

2024 KPSS’de Puan Hesaplama Nasıl Yapılacak?

KPSS puan hesaplama nasıl yapılacak? sorusu adayların yıllardır en çok araştırdığı sorulardan biridir. Sınava hazırlık sürecinde çözülen denemelerin puanlarını ösym sistemine en yakın oranda hesaplamak isteyen adaylar bu konuda her sene araştırmalar yapmaktadırlar. Sınava hazırlık sürecinde çözülen deneme sınavlarının sınav değerlendirmesini yapmak için ÖSYM sisteminde karşılık gelen puanı hesaplamak için puan hesaplama formülünü araştırmaktadırlar. Bu manada puanlama kriterleri önemli rol oynamaktadır. Sınav puanı hesaplamasında standart sapma ve katsayı kelimeleri sıralamayı belirlemekte önemli roller oynamaktadırlar. Bu anlamda adaylar ilk önce sınavda yaptıkları net sayılarını hesaplamaları gerekmektedir.Adaylar Genel kültür, Genel yetenek sınavlarında hesapladıkları netlerini P94, P93 ve P3 puan türlerinde %50 ye %50 oranında hesaplayarak gerçeğe en yakın puanı öğrenebilmektedirler. Öğretmenlik veya diğer özel bölümler için ise her puan türüne göre bu oran değişmektedir. P10 puan türü için %30 Genel yetenek, %30 Genel Kültür ve %40 Eğitim bilimleri netleri önemlidir. Burada alan sınavları önemli rol oynamaktadır. Adaylar ortak puanlar ile düz memurluk kadrolarına atanabilirken bölüm puan türlerine göre de okudukları mesleklere atanma şansı yakalayabilmektedirler.

KPSS Puan Türleri ve Hesaplama Özellikleri

KPSS sınavında adayların en çok araştırdığı konuların biri de puan hesaplamaktır. Tüm adayların ortak puanlarının hesaplandığı P1,P2,P3 Puan türleri bu konuda en çok araştırılan puan türlerinin başında gelir. P1,P2,P3 puan türleri sınava giren tüm adayların puanının hesaplandığı ortak puan türüdür. Kamu kurumlarının büyük çoğunluğu da bu puan türleri ile memur ataması yapmaktadırlar. Diğer puan türlerinin özelliklerine de bakacak olursak P10 puan türü tüm öğretmen adaylarının puanlarının hesaplandığı öğretmenlik ortak puan türüdür. Bu puanını hesaplanmasında da en büyük pay Eğitim bilimleri testinden yapılan netler ile hesaplanır. Öğretmenlik alan bilgisi testi olarak isimlendirilen ÖABT puan türü de her öğretmenlik branşı için ayrı ayrı hesaplanan puan türüdür. Burada ÖABT puan hesaplamasında ise  %15 Genel yetenek, %15 Genel Kültür, %20 Eğitim bilimleri ve %50 oranında en büyük pay ise Öğretmenlik alan bilgisi testinden alınan netler ile hesaplanır. Burada branş sınavından alınan puan çok değerlidir. Öğretmenlik harici diğer branşlarda da durum buna yakındır. Adayların kendi branşlarından girdiği sınavlarda en büyük katsayı branş sınavından alınmaktadır. KPSS Lisans puan hesaplama başlığına baktığımızda ise P3 puan türü bizi karşılamaktadır. Kamu kurumlarının büyük çoğunlukla atama yaptığı puan türü P3 puan türüdür. P3 puan türünde başarılı olmak isteyen adayların çoğunlukla Genel yetenek ve Genel kültür testlerine çalışması yeterli olacaktır. P3 puanı hesaplanırken %50 Genel Kültür ve %50 Genel Yetenek netlerinden yararlanılmaktadır. P3 puan türü ile kamu kurumlarının büyük çoğunluğuna memur olarak atanabilirsiniz. Önlisans için buna karşılık gelen puan türü P93 ve ortaöğretim için ise P94’tür.

2024 KPSS Puan Hesaplama ve Sınav Stratejileri

KPSS sınavında başarılı olmanın en önemli yollarından biri de ÖSYM nin sistemini iyi anlamaktır. Sınava hazırlık aşamasında çok çalışan adaylar değil doğru çalışan adaylar başarılı olabilmektedir. Bu konuda çok soru çözmek değil ÖSYM soru kalıplarına aşina olup bu kalıplara uygun soruları çözmek sınav esnasında adayların işini daha fazla kolaylaştırabilmektedir. Adayların çalışma sürecinde etkili sınav stratejileri oluşturmaları çok önemlidir. ÖSYM nin sistemini iyi anlayarak bu tarz soru kalıplarına çalışmak adaya konuyu bilmese bile soruyu doğru cevaplandırabilir. Önümüze çıkan soruda bizden ne istendiğini iyi anlayabilirsek sorudaki istenen bilgiyi bilmesek bile soru hakkında doğru fikre sahip olabiliriz. KPSS başarı için ipuçları isteyen adaylar için ön önemli ipucu burada saklıdır. ÖSYM nin sınav sistemine uygun deneme temin edip bu denemeyi çözdükten sonra doğru puan hesaplaması yapabilmek de çok önemlidir. Puan hesaplama taktiklerinden en önemlisi de ortalama katsayıları hesaplayabilmektir. Sınava hazırlık sırasında diğer adayların daha fazla yanlış yaptığı sorulara yönelmek sizleri standart sapmada daha önlere çıkarabilir. Bunun yanında en iyi bildiğiniz konulara değil eksik veya hatalı bildiğiniz konulara çalışmak sizlerin netlerini ciddi derecede artıracaktır. Unutmayın çok çalışmak değil doğru çalışmak sizi başarıya götürecektir.

KPSS Puan Hesaplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

KPSS sınavına hazırlık sürecinde adayların en çok tercih ettiği çalışma yöntemi deneme çözmektir. Sınava en yakın çalışma yöntemi olarak bilinen deneme çözmek yönteminde sınav anının provası yapılmış olur ve aday kendini sınav sürecine alıştırır. Çözdüğümüz deneme sonucunda puanımızı en doğru şekilde hesaplayabilmek ve durumumuzu en doğru şekilde görebilmek de çok önemlidir. Üst başlıkta bahsettiğimiz ÖSYM'nin soru kalıplarını bilmek ve bunlara göre çalışmak ta çok önemlidir. Soru kalıplarını bildiğimiz takdirde soruda bizden ne istenildiğini çok iyi anlayabilir ve soruda istenen bilgiye sahip olmasak bile soruyu doğru şekilde cevaplandırabiliriz. Bu konuya da aslında doğru yanıt stratejileri diyebiliriz. Denemelerde yaptığımız yanlış cevapların etkisi de çok önemlidir. Birkaç deneme çözdükten sonra hangi konularda eksiğimiz olduğunu görebilir ve bu eksiklerimizin üstüne giderek net sayımızı artırabiliriz. Tüm bu stratejileri uygulayıp yapabildiğimiz en iyi neti yaptıktan sonra optimal puanlama yapabilmek de çok önemlidir. Diğer adaylar arasındaki konumumuzu doğru şekilde hesaplayabilmek bize çok önemli faydalar sağlayacaktır. Her sene açıklanan atama sayılarında kontenjan içerisine girebilmek için sıralamamızı olabilecek en üst seviyeye çekmeli ve atananlar arasına girmeyi başarmalısınız. Denemelerin puanlamalarını da doğru hesaplayabilmek bu konuda çok önemlidir. Denemeler sizin gelişmenize katkı sağlayacak en önemli çalışma stratejileridir. 

KPSS Puan Türlerine Göre Hazırlık Yöntemleri

KPSS puan türlerine göre hazırlık aşamasında kendi puan türünüze etki eden testleri ve bu etki yüzdelerini bilerek sınava hazırlanmaya başlamak çok önemlidir. Örneğin P3 puanında başarılı olabilmek için Genel yetenek ve Genel kültür testlerine çok önem vermek gerekir. Çünkü P3 puanının %50 sini Genel yetenek ve kalan %50 sini de Genel kültür testlerinden aldığınız net sayıları oluşturur. Buradaki hazırlık sürecinde stratejik hazırlık yapmak çok önemlidir. Farklı puan türlerine göre hazırlık yaparak çalışmak sizi potansiyelinizin en yüksek puanını çıkarmaya yöneltecektir. Öğretmenlik bölümleri okumuş ve p10 puanına çalışmak isteyen adaylar ise Eğitim Bilimleri testine daha fazla önem vermek zorundadır. Çünkü P10 puanının %40 ını Eğitim bilimleri testi, %30 unu Genel yetenek testi ve kalan %30'unu da Genel kültür testi oluşturmaktadır. KPSS puan türlerinin tamamında eğitim görülen bölüme göre testlerin etki düzeyleri farklıdır. ÖSYM burada puanı oluştururken adaydan beklenen niteliklerin tam karşılığı olan puanı hesaplamak amacıyla böyle bir oranlama yapmıştır. Lisans düzeyi eğitim görmüş olan adaylar kendi özel alan çalışmalarına daha fazla ağırlık vermektedir. Alan testlerinden alacakları puanlar da adayların atanmalarını sağlayacaktır. Bu yüzden her aday lisans eğitimi gördüğü bölüme göre sınav stratejisi oluşturmalıdır.

2024 KPSS’de kaç yanlış bir doğruyu götürecek?

Adayların her sene en çok merak ettiği sorulardan birisi de budur. Yanlış doğru oranı adayların en çok dikkat etmesi gereken konulardan biridir. Zira ÖSYM nin belirlediği kurallara göre her sene olduğu gibi bu sene de her 4 yanlış cevap 1 doğru cevabı götürecektir. Bu yanlış cevapların da puanlamaya etkisi oldukça fazla olmaktadır. Adaylara en çok verilen öğütlerden biri de “emin olmadığın soruyu boş bırak” olmaktadır. Yanlış cevaplar adayların netlerini düşürmekte ve dolaylı olarak puanlarını da düşürmektedir. Dolayısıyla adayların sınavda yanlış yapmamaya çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

KPSS puan türleri nelerdir ve nasıl hesaplanırlar?

KPSS de lisans düzeyinde tüm adaylar için ortak hesaplanan ve kamu kurumlarının birçoğunun alım yaptığı puan türleri P1, P2, P3 Puan türleridir. Bu puan türlerini genel yetenek ve genel kültür testlerinden yapılan netler oluşturur. ÖSYM nin genel puanlama sistemleri de bu puan türlerine bağlıdır. Adayların deneme çözdükten sonra hesaplama yöntemleri yaparken bu puan türlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Önlisans düzeyi için ise bu puan türü P93 tür. Önlisans düzeyi eğitim görmüş adaylar bu puan türüne göre çalışmalıdır. Ortaöğretim için belirlenen ortak puan türü ise P94 tür.

2024 KPSS puan hesaplama yöntemleri ve sınav stratejileri hakkında daha fazla bilgi için bizi takipte kalın ve sınav başarınızı maksimize edin!



İndir

Sen de şimdi Krowla,

KPSS'de fark yaratmaya başla!

KPSS yolculuğunda rakiplerinden bir adım öne çıkmanın tam zamanı! Uygulamamızı hemen indir, 2024’te çalışmalarının karşılığını alacağın başarılı bir geleceğin temelini bugün at!

İndir

Sen de şimdi Krowla,

KPSS'de fark yaratmaya başla!

KPSS yolculuğunda rakiplerinden bir adım öne çıkmanın tam zamanı! Uygulamamızı hemen indir, 2024’te çalışmalarının karşılığını alacağın başarılı bir geleceğin temelini bugün at!

İndir

Sen de şimdi Krowla,

KPSS'de fark yaratmaya başla!

KPSS yolculuğunda rakiplerinden bir adım öne çıkmanın tam zamanı! Uygulamamızı hemen indir, 2024’te çalışmalarının karşılığını alacağın başarılı bir geleceğin temelini bugün at!