İçindekiler

Title

Paylaş

Son Makalelerden Anında Haberdar Ol!

Krow ile Zirveye Yüksel, Başarıya Kanatlan!

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) devlet kurumlarına memur seçmelerinde kullanılmak için ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılan sınavdır. 2 yılda bir kez düzenlenen sınavda öğretmenlik gibi bölümleri okuyan adaylar için her yıl yapılmaktadır. 

Ortaöğretim, Önlisans ve Lisans düzeylerinde yapılan sınava her yıl ortalama 3 milyon aday girmektedir. Adaylar sınavdan başarılı olabilmek için sınav öncesi sınava hazırlık çalışmaları yapmaktadır. KPSS ders notları çıkarmak bu ders çalışma sırasında en çok uygulanan tekniklerden biridir. Not tutarak çalışan adaylar konuları unuttuklarında notlardan tekrar ederek hafızalarını tazelerler. Burada hafızayı güçlendirme teknikleri de ön plana çıkmaktadır. Çünkü ders çalıştıktan sonra öğrenilen bilgileri unutmamak da çok önemlidir. Düzenli tekrarlar ile unutmanın önüne geçilmiş olur. 

Hafızayı güçlendirmek için yapılacak en iyi yollardan biri de bol bol kitap okumaktır. Kitap okumak hafızayı güçlendirdiği gibi okuma hızınızı artıracak, okuduğunuzu anlamanızı da artıracaktır. Etkili öğrenme yöntemlerinden biri de süreçte denemeler çözerek bu denemelerinizi analiz etmektir. Her denemede eksiklerinizi görüp analiz ederek eksiklerinizi kapatmış olursunuz. Bu sebeple adaylar sınava 2 ay kala çözdükleri deneme sayılarını artırırlar. 

Sınava çalışma sürecinde not tutan adaylar kendilerine özel not alma stratejileri de geliştirebilirler. Her insanın öğrenme yöntemi farklı olabileceği için not tutma yöntemi de farklı olur. KPSS not alma stratejilerinden en çok kullanılan strateji ise özet şeklinde notlar tutmaktır. Tutulan notlar okunduğunda kişiye o bilgileri hatırlatacak şekilde olmalıdır. Kişi her okuduğunda öğrendiği bilgileri zihninde canlanacak ve bir daha unutması zorlaşacaktır.

KPSS Hazırlığında Not Almanın Önemi ve Yöntemleri

KPSS hazırlık sürecinde çoğu adayın yaptığı çalışma yönteminin başında not tutmak gelir. İnsanlar not tutarak çalıştığında unutmaları da zorlaşacaktır. Ayrıca unutulan bilgiler tutulan notlar tekrar okunduğunda tekrar hatırlanacaktır. KPSS öğrenme stratejilerinin başında not tutmak gelir. Her aday kendi öğrenme yöntemine göre not tutmaktadır. Kimi adaylar sadece başlıkları not tutarken kimi adaylar bilgileri daha açarak yazar. Bu yöntem kişiden kişiye değişen olgudur. Bu nedenle etkili not alma yöntemi olarak belirli bir yöntem veremeyiz. 

Her aday kendi öğrenme yöntemine göre notlarını tutmalıdır. Kimi adaylar not tutmadan kitaptan önemli yerlerin üstünü çizer, kimi adaylar kısa notlar tutar, kimi adaylarsa uzun uzun notlar tutarak bu notlardan tekrar tekrar çalışmalar yapar. Adaylar unutmayı zorlaştırmak ve hafızayı güçlendirmek için ise bol bol kitap okur. Kitap okumak hafızayı güçlendirdiği gibi okuma hızınızı da artırır. Bu sayede sınavda sürenizi daha verimli kullanabilirsiniz.

KPSS İçin Etkili Not Alma Yöntemlerinin Temelleri

Etkili not almak dediğimiz gibi kişiden kişiye değişebilir. Bu not alma yöntemlerinin en etkili olanını kişi kendine göre belirleyecektir. Kişiye okuduğunda hatırlamasına en fazla yardımcı olan not alma yöntemi kişi için en etkili yöntemdir. Burada anahtar bilgiler ön plana çıkmaktadır. 

Anahtar bilgiler kişiye diğer bilgilerini de hatırlatmalıdır. Burada kişi kendi ezberine göre anahtar bilgiler oluşturarak notunu bu anahtar bilgiler çevresinde birleştirmelidir. Etkili notların baş şartı buradan geçer. Kişiye etkisi olmayacak, hatırlatma yapmayacak notların bir değeri olmayacaktır. Hatta bu notlar zaman kaybı olarak nitelendirilebilir. Özetleme tekniklerinizi bu anahtar kelimeleri merkeze alarak oluşturmanız gerekmektedir. Bu anahtar bilgiler kişiye çorap söküğü gibi diğer bilgileri de hatırlatacaktır. Kendi öğrenme yönteminizi belirlemeli ve bu yönteme göre notlarınızı tutmalısınız. Sınavda başarılar dileriz.

Görsel ve İşitsel Materyallerle Not Alma

Öğrenme sürecinde görsel ve işitsel materyaller de çok önemlidir. Bireyin öğrenme sürecinde daha fazla duyu organını harekete geçirerek öğrenme yüzdesini daha fazla artıracaktır. Multimedya kullanımı işitsel ve görsel öğrenme için çok önemlidir. Özellikle Coğrafya dersinde haritalarla çalışmak bütün hocaların önerdiği çalışma yöntemidir. Görsel öğrenme burada ön plana çıkmaktadır. 

Kişi bir bilgiyi okuduktan sonra görseller ve işitsel uyaranlarla desteklediğinde unutması zorlaşacaktır. İşitsel notlar tutmak da mümkündür. İşitsel notlarınızı tutarak daha sonra bu notları dinlemek yoluyla tekrarlar da yapabilirsiniz. Farklı bir yöntemde ise podcastlar ön plana çıkmaktadır. Podcastlar ile zamandan ve mekandan bağımsız her ortamda dinleme yoluyla öğrendiklerinizi tekrar edebilirsiniz. Ayrıca öğrendiğiniz bilgileri pekiştirmek için Krow mobil uygulaması aracılığıyla nitelikli sorular çözebilir, bilgileri unutmanın önüne geçebilirsiniz.

KPSS Notlarıyla Etkin Tekrar Yapma Yöntemleri

KPSS hazırlık sürecinde notlar tutarak çalışmanın en önemli amacı öğrenilenlerin hatırda kalmasıdır. Dinlemenin yanında kısa notlar yazarak  çalışan insanlar öğrendiklerini hafızalarına daha iyi kazıyabilir. Bilgiyi pekiştirme yontemlerinden birisi de notlarla çalışmaktır. 

Notlarla öğrenme yoluyla defalarca bilgi tekrar edilir ve pekiştirilir. KPSS tekrar teknikleri içerisinde tutulan notlar ile tekrarlar yaparak notları okumak bilgileri hafızadan daha iyi çağrılmaya yardımcı olur. KPSS sürecinde kendi öğrenme yönteminize göre notlar tutarak çalışmanız size çok daha fazla yardımcı olabilir. Öğrendiklerinizi pekiştirmek için krow mobil uygulaması ile nitelikli soruları çözerek tekrarlar yapabilirsiniz. 

KPSS İçin Etkili Tekrar Yapmanın İncelikleri

Hazırlık sürecinde etkili tekrarlar yapmak çok önemlidir. Çünkü bu hazırlık süreci uzun bir süreçtir ve süreçte öğrenilenlerin unutulmaması için tekrarlar yapmak elzemdir. Kişiler kendilerine özgü tekrar stratejileri geliştirmelidir. Öğrenilen bilgiyi pekiştirmek için belirli aralıklarla tekrarlar yapmak bilgileri hafızanıza daha sağlam kazıyacaktır.  Çalıştığınız konuları uzun vadeli öğrenmek için belirli tekrarlar yaparak süreci daha iyi planlayabilirsiniz. Çıkardığınız notlar aracılığıyla belirli aralıklarda yapacağınız tekrarlar sizi sınavda daha başarılı kılacaktır.

Görsel ve İşitsel Materyallerle Tekrarın Gücü

Hazırlık sürecinde yaptığınız tekrarları çeşitlendirmek de çok önemlidir. İşitsel veya görsel materyaller ile tekrarlarınızı çeşitlendirmeniz bilgiyi daha iyi hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Bilgiyi öğrenme aşamasında işitsel materyallerle çalıştıktan sonra görsel materyallerle yapacağınız tekrarlar bilgiyi çeşitli yollarla öğrenmenize  neden olduğu gibi hatırlamanıza da yardımcı olacaktır. Bu süreçte öğrenme psikolojisi uzmanlarının dediği gibi olabildiğince duyu organını öğrenme sürecine dahil ederek daha kalıcı öğrenme yapabilirsiniz. Burada çoklu duyu kullanımı kelimesi öne çıkmaktadır. Sürece ne kadar duyu organını dahil edebilirseniz bilgilerin kalıcılığı da o oranda artacaktır. 

  •  KPSS çalışmalarında not alma sırasında hangi teknikler kullanılmalı?

Süreçte etkili not alma teknikleri kişiden kişiye değişebilmektedir. Bireylerin farklı hafıza tekniklerine sahip olması nedeni ile öğrenme yöntemleri de farklı olmaktadır. Bireyler not alırken kendi yöntemlerine göre bilgiyi organize ederler. Süreçte kendinize en uygun not alma tekniğini kullanarak etkili notlar alabilir ve tekrar stratejileri oluşturabilirsiniz.

  • Etkili not almak için hangi araçlar tercih edilmelidir?

Etkili not almanın yolları birden fazla olabilir. Bu durum kişiden kişiye değişebilir bir durum olarak karşımıza çıkar. Kimi öğrenciler geleneksel not alma yöntemi ile daha etkili çalışabilirken, kimi öğrenciler ise dijital uygulamalar aracılığı ile not almayı tercih eder. Not alma araçları yöntemlere göre değişebilmektedir. Dijital yöntemler ile not alanlar birçok mobil uygulama aracılığı ile not tutabilmektedir. Dijital araçlarla not tutmanın avantajı ise görsel olarak da not tutulabilmesidir. Yaşadığımız dijital dönüşüm çağında geleneksel yöntemlerin aksine dijital yöntemler önemini giderek artırmaktadır. 

KPSS başarınızı artırmak için Krow’u indirin, öğrenme sürecinizi daha verimli hale getirin!



İndir

Sen de şimdi Krowla,

KPSS'de fark yaratmaya başla!

KPSS yolculuğunda rakiplerinden bir adım öne çıkmanın tam zamanı! Uygulamamızı hemen indir, 2024’te çalışmalarının karşılığını alacağın başarılı bir geleceğin temelini bugün at!

İndir

Sen de şimdi Krowla,

KPSS'de fark yaratmaya başla!

KPSS yolculuğunda rakiplerinden bir adım öne çıkmanın tam zamanı! Uygulamamızı hemen indir, 2024’te çalışmalarının karşılığını alacağın başarılı bir geleceğin temelini bugün at!

İndir

Sen de şimdi Krowla,

KPSS'de fark yaratmaya başla!

KPSS yolculuğunda rakiplerinden bir adım öne çıkmanın tam zamanı! Uygulamamızı hemen indir, 2024’te çalışmalarının karşılığını alacağın başarılı bir geleceğin temelini bugün at!